Saturn

Facts om Saturn:

Antal måner: 33

Afstand fra solen: 1433,53*106 km

Et års varighed: 29 år 174 jorddøgn

Massen (vægten): 568,46*1024 kg

Placering i solsystemet: Nr. 6

Størrelse: Saturn er den næststørste planet i solsystemet

Atmosfære: 96,3 % brint og 3,25 % helium

Den gennemsnitlige temperatur: -180 grader

 

Saturn er som nævnt den 6. planet i solsystemet og den næststørste af de ni planeter, kun overgået af Jupiter. Planeten er meget større og tungere end Jorden, men tyngdekraften er lidt mindre end den vi har på Jordens overflade I kredsløb omkring Saturn vil man kun se skyer, og hvis man nærmer sig den yderligere, kommer man aldrig tilbage! Planten er lavet af gas og har derfor ikke har nogen fast overflade, der gør det umuligt at lande på den. For at skaffe flere oplysninger om den ”uberørte” planet, er det nødvendigt at landsætte sonder ned igennem atmosfæren, for at finde ud af hvad atmosfæren består af.  På Saturns måner er det muligt at skaffe flere informationer om planeten.

Saturn er omringet af gasringe der strækker sig flere tusinde kilometer ud i rummet, disse er en af Saturns kendetegn, og derfor bliver planeten ligeledes kaldet for ”Ringenes Herre”.

Planeten er udover sine gasringe omringet af mindst 33 måner. Nogle af disse måner blev opdaget tilbage i 1600-tallet, ligesom Saturn selv har været kendt siden forhistorisk tid, mens andre først blev observeret for første gang for ét år siden. Disse måner er meget forskellige i størrelse. Den største hedder Titan, mens den mindste, der første gang blev observeret sidste år, endnu ikke har fået et navn, men kaldes for S/2004 S1. Forskellen på disse to måner er enorm. Titan har en diameter på 5.150 kilometer, mens S/2004 S1’s diameter er på 3 kilometer.

   Saturn er i sig selv en meget spændende planet, men dens måne Titan er mindst lige så interessant. Titans overflade siges at minde meget om Jordens for ca. 4 milliarder år siden, derfor er der sendt en sonde ved navn Huygens ud i rummet for at skaffe informationer om Titan. Den er sat til at lande på Titans overflade den 14. januar. Titan er størrelsesmæssigt også meget interessant, idet den er større end både Pluto og Merkur. Den har ligeledes sin egen atmosfære, selvom den kun er en måne.

Når Huygens lander på Titan, vil den også kunne sende flere informationer om Saturn hjem til Jorden. Dermed vil man på det tidspunkt finde ud om mange flere ting om planeten.

Tilbage til gasringe
Tilbage til holdoversigten


 

 

Saturns ringe

I starten af 1600-tallet blev Saturn opdaget for første gang. Først en del år efter blev det klart at planeten er omgivet af ringe. Ringene er meget populære, men det er begrænset hvor meget vi endnu ved om dem.

   Fra Jorden kan man se tre af plantens ringe, men rumsonder har bevidst at der faktisk er op mod 10000 ringe. Ringene består af ispartikler der varierer meget i størrelse, de mindste er ikke større end korn, hvor andre er helt op til 5 meter i tværmål. Der er flere teorier om hvorledes partiklerne i ringene er opstået, bl.a.  at de er skabt ud fra dannelse af solsystemet, eller en mulig måne der er blevet pulveriseret af en meteor, og derudfra har skabt disse ringe. Sammenlignet med ringenes diameter er ringene meget tynde, eksempelvis hvis tykkelsen svarede til et stykke papir, ville diameteren være 200 meter.

   Ringenes sande eksistens blev påvist i 1895 af den amerikanske astronom James Kneeler, som fandt ud af at ringene roterede som en sværm af uafhængige partikler, men i nogenlunde sammen bane omkring planten.

Ringene er 250000 km i diameter og mindre end 1 kilometer tykke. Hvis man pressede ringene sammen til ét legeme, ville det ikke fylde mere end 100 km3 tilsammen.

Saturns tyngdekraft fastholder ringene, så de bliver på deres plads, og derfor gør at partiklerne ikke kan klumpe sig sammen og blive til måner

Flere forskere mener at ringene kun vil eksistere omkring 10 millioner år til, før et sammenstød mellem dem har tappet dem for fart, hvorefter de vil falde længere ned mod Saturns atmosfære og senere ned på planetens overflade.

Tilbage til gasringe
Tilbage til holdoversigten